Παραδοσιακό βάψιμο αυγών με φλούδες κρεμμυδιών

Παραδοσιακό βάψιμο αυγών με φλούδες κρεμμυδιών

Η Ελευθερία Μπούτζα από το Παλαιοχώρι Συρράκου Ιωαννίνων μαγειρεύει καθημερινά υγιεινά, εύκολα και κυρίως οικονομικά βλάχικα εδέσματα με άρωμα νοσταλγίας στην επόχή που απολαμβάναμε μοναδικές και ανεπανάληπτες γευσεις.

Τα vlaxoxoria.gr θα παρουσιαζουν σε σταθερή βάση τις Συνταγές της Ελευθερίας τις οποίες μπορειτε να δείτε και στην σελίδα της στο Facebook πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

Μαγειρεύοντας με την “L”

Τα κόκκινα πασχαλινά βαμμένα αυγά είναι το πιο χαρακτηριστικό έθιμο του Πάσχα και η βαφή των αυγών είναι αρκετά παλιά τεχνική με ρίζες πέρα από τα Ελληνικά σύνορα.
Όπως και η φυτική βαφή με τα κρεμμυδόφυλλα, αυτή η παλιά τεχνική που τα ταπεινά φύλλα από τα κόκκινα κρεμμύδια “χάριζαν” ένα βαθύ υπέροχο κόκκινο-κεραμιδί χρώμα στα αυγά.

Τα χρώματα που μπορείτε να πάρετε από τις φλούδες των κρεμμυδιών είναι μεταξύ του κόκκινου και του κεραμιδί ενώ οι αποχρώσεις εξαρτώνται από την ποσότητα των φλουδιών που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς και από την ώρα που θα αφήσετε τα αυγά σας μέσα στο διάλυμα που θα φτιαξετε. Η διαδικασία για το βάψιμο αυγών είναι πανεύκολη. Το μόνο που χρειάζεστε είναι νερό, ξύδι, φλούδες κόκκινων κρεμμυδιών και ένα κομμάτι τούλι ή γάζα. Καταρχήν καθαρίζετε τα αυγά σας με ένα κομμάτι απορροφητικό χαρτί που έχετε βουτήξει σε ξύδι. Αυτό είναι απαραίτητο για να απομακρύνετε τη βρωμιά αλλά και τις σφραγίδες του παραγωγού που υπάρχουν στα περισσότερα αυγά.

Είναι προτιμότερο να προμηθευτείτε καφέ αυγά και όχι άσπρα για να έχετε πιο σκούρο χρώμα στο τέλος. Στη συνέχεια βάζετε τα αυγά σας στην κατσαρόλα με ποσότητα νερού που τα υπερκαλύπτει και προσθέτετε ένα σφηνάκι ξύδι. Τυλίγετε τις φλούδες των κρεμμυδιών μέσα στο τούλι ή την γάζα και το ρίχνετε στο νερό. Ο λόγος που πρέπει να τυλίξετε τις φλούδες μέσα στο ύφασμα είναι για να αποφύγετε την κίνηση τους μέσα στην κατσαρόλα την ώρα που βράζει το νερό, κάτι που δημιουργεί αρκετά σημάδια στα αυγά. Αφήνετε το νερό να πάρει βράση και χαμηλώνεται τη φωτιά στο σιγανό. Υπολογίζετε περίπου ένα τέταρτο για να είστε σίγουροι πως έχουν βράσει τα αυγά σας και βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αν σας ικανοποιεί το χρώμα βγάζετε τα αυγά από την κατσαρόλα, αν όχι τα αφήνετε μέσα κι άλλο. Όσο περισσότερο τα αφήνετε τόσο πιο σκούρο θα γίνει το χρώμα τους. Όταν τα βγάλετε από την κατσαρόλα τα αφήνετε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τα γυαλίζετε με λάδι

καλή επιτυχία – Ελευθερία Μπούτζα

Share

Written by:

254 Posts

Λαογράφος - Ερευνητής
View All Posts
Follow Me :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *