Βλάχικη Λαμπροκουλούρα

Βλάχικη Λαμπροκουλούρα

Η Ελευθερία Μπούτζα από το Παλαιοχώρι Συρράκου Ιωαννίνων μαγειρεύει καθημερινά υγιεινά, εύκολα και κυρίως οικονομικά βλάχικα εδέσματα με άρωμα νοσταλγίας στην επόχή που απολαμβάναμε μοναδικές και ανεπανάληπτες γευσεις.

Τα vlaxoxoria.gr θα παρουσιαζουν σε σταθερή βάση τις Συνταγές της Ελευθερίας τις οποίες μπορειτε να δείτε και στην σελίδα της στο Facebook πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

Σήμερα μας παρουσιάζει τα υλικά και τον τρόπο για να κάνουμε την “Βλάχικη Λαμπροκουλούρα

Λαμπροκουλούρα, ειναι ενα παραδοσιακο εορταστικο ειδος ψωμιου, το οποιο ετοιμαζεται τη Μ. Πεμπτη ή το Μ. Σαββατο, για το βραδυ της Αναστασης η για το Πασχαλιατικο τραπεζι.
Τα παλια τα χρονια, το εφτιαχναν το Μ. Σαββατο, με προζυμι που ετοιμαζαν απ᾿ τη Μ. Πεμπτη, με βασιλικό απ᾿ του Σταυρου η με αγιασμο.

Οι Βλαχοι για τη παρασκευη ψωμιου χρησιμοποιουσαν κυριως καλαμποκαλευρο , σε αυτο το ψωμι ομως εβαζαν μονο σταρενιο αλευρι.

Τι θα χρειασθούμε

  • 9 φλ.τσ. αλευρι σκληρο
  • 200 γρ. προζυμι η 50 γρ μαγια
  • 2 1/2 φλ.τσ.χλιαρο νερο η γαλα
  • 1 κ.σ.κοφτη αλατι
  • 5 κ.σ.ζαχαρη
  • 4 κ.σ.βουτυρο
  • 1 αυγο κοκκινο

Διαλυουμε το προζυμι (η τη μαγια) στο νερο η το γαλα και την αφηνουμε να μεινει για λιγα λεπτα .Σε μικρη λεκανη ριχνουμε το αλευρι,ανοιγουμε στο κεντρο μια λακκουβιτσα και ριχνουμε το διαλυμμενο προζυμι (η τη μαγια),το αλατι,το βουτυρο και τη ζαχαρη.Ανακατευουμε τα υλικα και ζυμωνουμε μεχρι να φτιαξουμε μια λεια ζυμη.

Την τοποθετουμε σε βουτυρωμενη λεκανη και τη γυριζουμε για να βουτυρωθει ολη η επιφανεια της.Σκεπαζουμε τη ζυμη με μαλλινο υφασμα και την αφηνουμε σε ζεστο μερος μεχρι να φουσκωσει και να διπλασιαστει σε ογκο.Υστερα απο μια ωρα περιπου τη ζυμωνουμε ξανα και τη πλαθουμε σε κουλουρα κρατωντας λιγο απο το ζυμαρι για να φτιαξουμε σχεδια να τη στολισουμε .

Τοποθετουμε τη κουλουρα σε βουτυρομενο ταψι,κανουμε διαφορα σχεδια λουλουδια φυλλαρακια ,οτι θελει η καθε μια νοικοκυρα ,τοποθετουμε το κοκκινο αυγο στο κεντρο και σκεπαζουμε το ταψι με ενα καθαρο πανι και αφηνουμε σε ενα ζεστο μερος να φουσκωσει ξανα για μια ωρα ακομη .
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο για 45 λεπτα στους 180 βαθμους.

καλή επιτυχίαΕλευθερία Μπούτζα

Share

Written by:

259 Posts

Λαογράφος - Ερευνητής
View All Posts
Follow Me :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *