Η Αγία Παρασκευή ή Τζούρτζια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του δασικού συμπλέγματος του ασπροποτάμου του νομού Τρικάλων. Βρίσκεται στα Δυτικά του Ν. Τρικάλων στην οροσειρά της Νότιας Πίνδου σκαρφαλωμένο στις άδενδρες πλαγιές των Τζουμέρκων και συγκεκριμένα σε υψόμετρο 950 μ. της βόρειας πλαγιάς της κορυφής Παλέτζι με υψόμετρο 1988 μ., πάνω από την κεντρική κοίτη του Αχελώου.
Διοικητικά
Μέχρι το 1998 το χωριό αποτελούσε ίδια κοινότητα με την ονομασία « Κοινότητα Αγίας παρασκευής», υπαγομένη διοικητικά στην επαρχία Τρικάλων του νομού Τρικάλων. Από το 1998, με την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας» για την τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελεί κοινοτικό διαμέρισμα της «Διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου» η οποία ανήκει στην επαρχία Τρικάλων του νομού Τρικάλων και η οποία περιλαμβάνει τα χωριά Αγία Παρασκευή, Πολυθέα, Μηλιά, Κατάφυτο, Ανθούσα, Χαλίκι, Κρανιά, Καλλιρόη και Στεφάνι, με έδρα το χωριό Καλλιρόη.
Απο το 2010, με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Τζούρτζια υπάγεται στο Δήμο Καλαμπάκας του οποίου αποτελεί Κοινοτικό διαμέρισμα.
Πως θα πάτε
Από την πόλη των Τρικάλων μπορούμε να φτάσουμε στο χωριό ακολουθώντας δύο διαφορετικές διαδρομές και οι δύο με ασφαλτοστρωμένο δρόμο και ικανοποιητική οδική σήμανση μέχρι το χωριό. Η πρώτη ακολουθεί το δρόμο προς Καλαμπάκα, στη συνέχεια την αριστερή διακλάδωση μετά την γέφυρα Μουργκάνι, και μέσω του χωριού Καστανιά, του Οικισμού Κουκουφλί της θέσης-διασταύρωσης «Τρία Ποτάμια» καταλήγει στο χωριό.Η διαδρομή αυτή εχει δυσκολώτερη οδική χάραξη (συνεχείς στροφές και εναλασσόμενες αναβάσεις-καταβάσεις σε μεγάλο τμήμα της διαδρομής) αλλά αποζημιώνει με την υπέροχη γραφικότητα μέσα από κοιλάδες και δάση στο μεγαλύτερο μέρος της.Η δεύτερη διαδρομή ακολουθεί τον δρόμο προς Πύλη και στη συνέχεια μέσω των χωριών Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι, Πύρρα και Δέση, καταλήγει στο χωριό.
Λαογραφία – Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Οι κάτοικοι του χωριού, από την ίδρυσή του, ηταν κτηνοτρόφοι-νομάδες και η διαμονή τους στο χωριό διαρκούσε από το τέλος της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, ενώ το υπόλοιπο του χρόνου ζούσαν διασκορπισμένοι στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου. Η μετακίνηση των κατοίκων από τον κάμπο στο χωριό και αντίστροφα γινόταν οικογενειακά, με τα αιγοπρόβατα και την οικοσκευή και διαρκούσε 3-4 ημέρες.Σήμερα υπάρχουν λίγες ακόμα οικογένειες με κύρια ασχολία την κτηνοτροφία, οι οποίες συνεχίζουν την νομαδική αυτή μετακίνηση αλλά με σύγχρονα μέσα.Το χωριό παρουσιάζει πλέον, όλο και περισσότερο, μορφή θερέτρου και συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό κατοίκων για θερινές διακοπές, με αιχμή την περίοδο των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.
Κατά την διαρκεια του καλοκαιριού λαμβάνουν μέρος πολιτιστικές, θρησκευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις οι κυριώτερες από τις οποίες είναι οι παρακάτω :
Ο κεντρικός ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής, στον οποίο οφείλεται και το σύγχρονο όνομα του χωριού, πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου με τριήμερες ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή τοπικών μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων.
Ο βυζαντινός ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο Βορειοδυτικό άκρο του χωριού, πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου, ημέρα εορτής του Σωτήρος, με τέλεση Θείας Λειτουργίας και αρτοκλασίας.
Το εξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στον δασώδη ορεινό όγκο που δεσπόζει της νότιας πλευράς του χωριού, πανηγυρίζει στις 17 Ιουλίου με τέλεση Θείας Λειτουργίας με αρτοκλασία και στην συνέχεια διανομής φαγητού σε όλους τους παρευρισκομένους.
Το εξωκκλήσι των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται δυτικά του χωριού και σε απόσταση περίπου μίας ώρας πεζοπορίας και πανηγυρίζει στις 29 Ιουνίου, ημέρα εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, με τέλεση Θείας Λειτουργίας με αρτοκλασία.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος
Σημαντική είναι η πολιτιστική και κοινωνική προσφορά στο χωριό και τους κατοίκους του, της ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΤΖΟΥΡΤΖΙΑΣ ΑΘΑΜΑΝΙΑΣ (ΦΑΤΑ) η οποία ιδρύθηκε το 1893 και από τότε συμμετέχει ανελλειπώς στα δρώμενα του χωριού με την διοργάνωση ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, κυρίως στο χωριό κατά την διάρκεια των θερινών διακοπών αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο με έδρα τα Τρίκαλα. Επίσης συμμετέχει στην εκτέλεση κοινοφελών έργων στο χωριό.
Στην Αθήνα δραστηριοποιείται ιδρυθείς το 1948 ο πολιτιστικός σύλλογος«ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» με μέλη τους καταγομένους από το χωριό Τζούρτζια και διαμένοντες μόνιμα στην Αθήνα. Κύριες δράσεις του συλλόγου είναι οι ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και το χωριό καθώς και η συμμετοχή σε εκτέλεση κοινοφελών έργων στο χωριό. Αναφέρεται η καθιερωμένη ετήσια αρτοκλασία που διοργανώνει ο Σύλλογος την Κυριακή του Θωμά στον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας Θησείου στην Αθήνα και η Θεία λειτουργία με αρτοκλασία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου του χωριού, στις αρχές Αυγούστου.
Πληροφορίες αντλήθηκαν απο το aspropotamos.org