Η Πολυθέα είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στις πλαγιές της νότιας Πίνδου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Θεσσαλιας. Η Πολυθέα υπάγεται στον Δήμο Μετεώρων ενώ παλαιότερα ανήκε στην Κοινότητα Ασπροποτάμου και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 158 κάτοικοι.
Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Νεραΐδα (2144 μ.), κοντά στην συμβολή του Αχελώου με τον Κρανιώτικο ποταμό (περιοχή 3 ποτάμια), αγκαλιασμένο από ψηλά βουνά ,αγέρωχα ελάτια και αιωνόβια πλατάνια(1150μ.). Το παλιό βλάχικο όνομα του ήταν Δραγοβίστι (ωραία θέα).
Οι κάτοικοι μαγεμένοι από το τοπίο, δεν είχαν παρά μόνο μια επιλογή για την ονομασία του χωριού τους, Πολυθέα. Η ομορφιά πλανεύτρα, μοναδική, αλλάζει πρόσωπο ανάλογα με τις εποχές. Το χειμώνα στα λευκά, σου θυμίζει πως η φύση είναι ακόμα κυρίαρχη εδώ, έχοντας όμως τη διάθεση να σε φιλοξενήσει, να ανταμείψει την αγάπη σου για τον τόπο, χαρίζοντας σου απλόχερα μαγεμένες εικόνες. Το καλοκαίρι στα καταπράσινα, ζεστή και πράα, αναμιγνύεται με τις φωνές, το κελαιδισμα και τα ποτάμια. Πρώτος προορισμός για αυτούς που θέλουν ένα μέρος, δροσερό, παρθένο, γεμάτο γλυκιές περιπέτειες για τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις.
Το χωριό κάηκε σχεδόν ολοσχερώς το 1943 γι’αυτο και τα παραδοσιακά οικίσματα είναι λιγοστά. Παρόλα αυτά η αγάπη και το πείσμα των κατοίκων του, το αναγέννησαν κυριολεκτικά από τις στάχτες του. Στο κέντρο δεσπόζει η πλατεία, φιλοξενώντας μαζί με τους λάτρεις της περιοχής και 7 πελώρια πλατάνια, τα οποία τη στολίζουν μοναδικά. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Φανερωμένη και συγκεκριμένα στο Γεννέσιο της Θεοτόκου, και χρονολογείται στα 1748. Η Πολυθέα αποτελεί ιδανικό προορισμό για έναν φυσιολάτρη ή πεζοπόρο. Διαδρομές όπως αυτές που οδηγούν στην πηγή της Γκούρας (ΒΔ του οικισμού) ή στο ξέφωτο της Κιάρης, γνωρίζουν στον περιηγητή τις ομορφιές του τόπου. Διαδρομές ξεκούραστες, διέρχονται από πυκνό ελατοδάσος και οξιές, συναντούν ποταμάκια και μικρούς καταρράκτες, χαρίζοντας στον επισκέπτη όλα αυτά που του έχει στερήσει η ζωή της πόλης. Για τους πιο τολμηρούς, οι κορυφές Καπ Γκρας και Νεραΐδα (2144μ.) είναι πρόκληση. Τρόπαιο της κατάκτησης της κορυφής, η θέα όλου του ορεινού συμπλέγματος του Ασπροποτάμου. Επίσης η τοποθεσία «Φιαρίκα» προσφέρεται για τη φωτογράφηση της περιοχής, λόγω της πανοραμικής της θέσης.
Σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του χωριού είναι η γιορτή της Κασσαριας (στα βλάχικα σημαίνει τυροκομείο), που πραγματοποιείται το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουλίου στην πλατεία του χωριού με την συνοδεία παραδοσιακής μουσικής , και οι συμμετέχοντες γεύονται εδέσματα και πίτες από τις γυναίκες του χωριού και γνωρίζουν την πλούσια παράδοση του χωριού στην παραγωγή και την εμπορία γαλακτοκομιών προϊόντων, το «αντάμωμα» των αποδήμων Πολυθεατών, οι οποίοι συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού κάθε δεύτερο Σάββατο του Αυγούστου και γλεντάνε ως το πρωί με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς καθώς και το κεντρικό ετήσιο πανηγύρι, το οποίο γίνεται στις 8 Σεπτεμβρίου, στα Γενέθλια της Θεοτόκου
Στην παρακάτω φωτογραφία ο Άγιος Δημήτριος Πολυθέας με το επιβλητικό κωδωνοστάσιο στην είσοδο του ο οποίος λειτουργεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) την εκκλησία επισκέπτεται όλο το χωριό και πλήθος επισκεπτών της περιοχής.
Πανηγυρικό χαρακτήρα παίρνει η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, στη διάρκεια της οποίας ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού και όχι μόνο προσφέρει στον κόσμο «καζανιές» (φασολάδα ή κρέας πρόβειο με κριθαράκι) στο προαύλιο της εκκλησίας Συμβολικά είναι ένας αποχαιρετισμός και ευχή για καλή αντάμωση το καλοκαίρι
Η εκκλησία χρονολογείται από το 1830 και αποτελεί πλέον μνημείο για τον τόπο
Τουριστικός Ξενώνας” Πολυθέα “
…από το 1965
.Παραδοσιακος ,ζεστός και φιλόξενος δεσπόζει στο κέντρο του χωριού, στο μεσοχώρι, με πολύ καλό σπιτικό φαγητό όλο το χρόνο ,από την κ.Ολγα!!
Για όποιον ,λοιπόν, θέλει να επισκεφθεί την Πολυθέα,η οποία δικαιολογεί πλήρως το όνομά της με την καταπληκτική θέα σε όλο τον Ασπροπόταμο, υπάρχει χώρος για να μείνει και από εκει να ξεκινήσει την εξερεύνηση της όμορφης γύρω περιοχής. Πληροφορίες 2432087288.
Δείτε φωτογραφίες του Ξενώνα
Σύλλογος Πολυθέας Ασπροποτάμου
Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες για τον Σύλλογο και την δράση του είναι της Βάσιας Βάγια.
Η δράση του συλλόγου ξεκίνησε το 1976. Από τις κορυφαίες του εκδηλώσεις ,που καθιέρωσε και υπάρχει πάνω από 20 χρόνια είναι το Αντάμωμα Πολυθεατών, που γίνεται το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου ,περίοδο που όλοι οι πολυθεάτες βρίσκονται στο χωριό. Στις 8 Σεπτεμβρίου ,που είναι το πανηγύρι,μετά από πολλά χρόνια ξεκίνησε η αναβίωση του εθίμου της “παρέας” . Το πανηγύρι της Πολυθέας είναι το τελευταίο του Ασπροποτάμου , με το οποίο κλείνει η καλοκαιρινή περίοδος στα χωριά. Τελευταία έχει ξεκινήσει μια νέα εκδήλωση η “Κασαρία” .
Όπως όλοι γνωρίζουμε η Πολυθέα έχει να δείξει σημαντικό έργο στον τομέα αυτό , καθώς υπήρχαν πολλές κασαρίες στο χωριό και γνωστοί κασερομάστορες.
Ειδικά τον μήνα Αύγουστο γίνονται διάφορες δράσεις και για τα παιδιά , όπως εκδρομές ,ζωγραφική ,κουκλοθέατρο, βραδιά κινηματογράφου . Επίσης στην πλατεία του χωριού στήνεται και ένας όμορφος χώρος το Δημοτικό Σχολείο ,όπου μπορούν να αποσχοληθουν τα παιδιά δημιουργικά. Όλες οι εκδηλώσεις και δράσεις του Συλλόγου έχουν ως στόχο να ανταμώνουν και να διασκεδάζουν οι χωριανοί και φίλοι του χωριού μας. Ο σύλλογος μας ,επίσης ,είναι ενεργό μέλος της ΠΟΠΣΒ, συμμετέχοντας σε όλες τις εκδηλώσεις της με το χορευτικό μας.
Η δράση του συλλόγου μας συνεχίζεται .Σε συνεργασία με τον εκάστοτε Πρόεδρο προσφέρει τη βοήθειά του είτε με χρηματικά ποσά είτε με εθελοντική εργασία για διάφορα έργα στο χωριό.
Δράση του Συλλόγου Γιορτή Κασαρίας 2018 Δράση του Συλλόγου Γιορτή Κασαρίας 2018
Συμπόσιο ΠΟΠΣΒ Λιβάδι Ολύμπου Συμπόσιο ΠΟΠΣΒ 2017 Νυμφαίο
8η συνδιάσκεψη παγκόσμιας βλάχικης αμφικτιονιας 8η συνδιάσκεψη παγκόσμιας βλάχικης αμφικτιονιας 8η συνδιάσκεψη παγκόσμιας βλάχικης αμφικτιονιας
Έργα που συμμετείχε ο Σύλλογος χρηματικά και εθελοντικά
Το κιόσκι στην Θέση Κιάρι Το κιόσκι στην Θέση Κιάρι