Καλύβια Ελασσόνας

Τα Καλύβια Ελασσόνας αποτελούν διαμέρισμα του δήμου του Ολύμπου- του ψηλότερου βουνού, δηλαδή, της Ελλάδος. Απέχουν λίγο περισσότερα από 20 χιλιόμετρα από την Ελασσόνα και «φιγουράρουν» στα 700 μέτρα υψόμετρο.

Ένα χωριό το οποίο δημιουργήθηκε από κτηνοτρόφους του Κοκκινοπηλού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και σήμερα ζουν στην περιοχή περίπου 500 κάτοικοι (κατά την απογραφή του 2011 ήταν λίγο λιγότεροι: 467).

Ωστόσο εκείνο που δεν μπορεί να γνωρίζει εκείνος που φτάνει για πρώτη φορά στους πρόοποδες του Ολύμπου είναι άλλο. Το γεγονός ότι στο χωριό δεν υπάρχει ούτε ένας άνεργος. Όλοι οι κάτοικοί του εργάζονται, έχοντας πιάσει ένα στοίχημα με τους εαυτούς τους, που όμοιό του δεν συναντάς εύκολα.

Όσοι μένουν εκεί ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, με το μέρος να έχει το εντυπωσιακό και ολοστρόγγυλο 0% ανεργία! Μπορεί κάτι τέτοιο στη χειμαζόμενη Ελλάδα των τελευταίων 12-13 ετών- που «χτυπήθηκε» από τα μνημόνια και από την πανδημία- να μοιάζει εντελώς παράλογο, όμως είναι απολύτως λογικό: στις παραδοσιακές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που υπάρχουν στα Καλύβια οι νέοι διαδέχονται τους παλαιότερους και παραλαμβάνουν την σκυτάλη, διατηρώντας στο ακέραιο αυτό το ζηλευτό 0%.

Στα Καλύβια οι παραδόσεις τηρούνται στο έπακρο. Η περίοδος του Πάσχα καθώς επίσης και η μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Πέραν τούτων, αξίζει να αναφερθεί πως πολύ κοντά στο χωριό (και πιο συγκεκριμένα στην κορυφή Τουρτοφωλιά) υπάρχει οργανωμένη πίστα απογείωσης αιωρόπτερων και αλεξίπτωτων πλαγιάς, κάτι που λειτουργεί ως πόλος έλξης για επισκέπτες και αθλητές από όλες τις χώρες του κόσμου. Την περίοδο προ πανδημίας, μάλιστα, γίνονταν ακόμα και παγκόσμια πρωταθλήματα εκεί!

Φυσικά, τα Καλύβια είναι γνωστά και για τον ορειβατικό τους σύλλογο, ο οποίος ιδρύθηκε το 1993 κι έκτοτε παρουσιάζει συνεχή αύξηση των μελών του. Ξεκάθαρος στόχος του είναι να μυήσει όσους περισσότερους, ακόμα κι εκείνους που έχουν ελάχιστη σχέση με την ορειβασία, στη μοναδική εμπειρία της ανάβασης στον Όλυμπο. Το «Βουνό των θεών» αποτελεί, όπως είναι αναμενόμενο, πόλο έλξης για πάρα πολύ κόσμο.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μιας και μιλάμε για ορεινό χωριό, ο αέρας είναι τόσο καθαρός στα Καλύβια που μια ανάσα αρκεί για να γεμίσεις τα πνευμόνια σου, ενώ η φύση είναι πανταχού παρούσα.

Ο επισκέπτης που θ’ αποφασίσει να περάσει από τα Καλύβια καλά θα είναι να είναι έτοιμος για τα γεύματα που ακολουθήσουν στις ταβέρνες του χωριού. Μιας και μιλάμε για κτηνοτροφική περιοχή μην παραλείψετε να προμηθευτείτε τα μοναδικά σε γεύση γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής.

Share