Τούργια Κρανιά
Βλαχοχώρι και κοινότητα του Δήμου Γρεβενών.
Πριν από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2011, ήταν μέρος του Καποδιστριακού Δήμου Γόργιανης, του οποίου ήταν δημοτική περιφέρεια.
Η απογραφή του 2011 κατέγραψε 385 κατοίκους στο χωριό.
Η κοινότητα της Κρανέας καλύπτει έκταση 70.929 χλμ2.
Σύμφωνα με το Γάλλο ταξιδιώτη Φρανσουά Πουκεβίλ, ο οικισμός σχηματίστηκε το 1507, όταν συγχωνεύθηκαν τα χωριά Τούρια και Παλαιοχώρι.
Η Κρανιά βρίσκεται στα δυτικά όρια του Νομού Γρεβενών μεταξύ τριών μεγάλων γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας, της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.
Το χωριό είναι εγκατεστημένο σε μια μικρή κοιλάδα με πολλές κρανιές, στον ορεινό όγκο της Βόρειας Πίνδου, και συνορεύει: ανατολικά με την Καλλιθέα και τα Πριόνια, δυτικά με το Μικρολείβαδο και το Περιβόλι, βόρεια με το Μοναχήτι και το Κυπουριό και Νότια με τη Μηλιά, που υπάγεται στο Νομό Ιωαννίνων, και την Παλαιά Κουτσούφλιανη (Πλατανιά), που υπάγεται στο Νομό Τρικάλων.
Είναι το μοναδικό Βλαχοχώρι μόνιμης κατοίκησης, με περίπου 300 κατοίκους. Μοναδικής ομορφιάς, τα γεφύρια Σπανού και Σταυροποτάμου στα μισά του δρόμου από Γρεβενά προς Κρανιά, λίγο πριν από το χωριό Κηπουριό. Το πεντάτοξο γεφύρι Σπανού είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο πέτρινο γεφύρι της Μακεδονίας και ανακατασκευάστηκε το 1846, ενώ το τετράτοξο γεφύρι Σταυροποτάμου κτίστηκε γύρω στα 1900.