Η Ελευθερία Μπούτζα από το Παλαιοχώρι Συρράκου Ιωαννίνων μαγειρεύει καθημερινά υγιεινά, εύκολα και κυρίως οικονομικά βλάχικα εδέσματα με άρωμα νοσταλγίας στην επόχή που απολαμβάναμε μοναδικές και ανεπανάληπτες γευσεις.
Τα vlaxoxoria.gr θα παρουσιαζουν σε σταθερή βάση τις Συνταγές της Ελευθερίας τις οποίες μπορειτε να δείτε και στην σελίδα της στο Facebook πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.
Σήμερα μας παρουσιάζει τα υλικά και τον τρόπο για να κάνουμε τα “Λαζαράκια“
Πριν από αρκετά χρόνια οι νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν αυτά τα ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου το Σάββατο του Λαζάρου.
Ελευθερία Μπούτζα
Συμβόλιζαν την ανάσταση του και τα έδιναν στα παιδιά που έψελναν τα κάλαντα του Λαζάρου.
Είναι νηστίσιμα, ελαφρώς γλυκά και πολύ διασκεδαστικά για τα παιδιά…
Τα Υλικά που Χρειαζόμαστε
250 γρ. αλεύρι σκληρό
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/4 του φλιτζανιού χλιαρό νερό & 2-3 κ.σ.
1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Κανέλα στη μύτη του κουταλιού
1 πρέζα γαρύφαλλο
Λίγο γλυκάνισο σε σκόνη
Μερικά ολόκληρα γαρυφαλλάκια

Διάλυσε σε ένα μπολάκι τη μαγιά στο 1/4 του φλιτζανιου χλιαρό νερό! Πρόσθεσε 1 κ.σ. ζάχαρη και 2 κ.σ. από το αλεύρι και ανακάτεψε καλά να γίνουν ένα
Σκέπασε το μπολ με μια μεμβράνη και άφησε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει 15-20 λεπτά
Ανακάτεψε τις σταφίδες σε 1 κ.σ. αλεύρι και ζέστανε το υπόλοιπο νερό για να βράσεις μέσα το γλυκάνισο
Βάλε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη που απέμεινε, τα μυρωδικά (κανέλα, γαρύφαλλο και γλυκάνισο) και τις σταφίδες και ανακάτεψε
Στη συνέχεια πρόσθεσε την μαγιά και ανακάτεψε όλα τα υλικά. Ζύμωσε να πάρεις μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Ρύθμισε προσθέτοντας αλεύρι ή νερό κατά το δοκούν
Λάδωσε το μπολ και σκέπασε τη ζύμη με λαδόκολλα αφήνοντας για τουλάχιστον 2 ώρες να φουσκώσει
Αφού φουσκώσει μοίρασε σε 5 μπαλάκια. Κράτησε ένα κομμάτι από κάθε ένα και φτιάξε ένα κορδόνι λεπτό
Φτιάξε με τα μπαλάκια μακρόστενα ψωμάκια. Κόψε το κορδόνι στη μέση και κόλλησε επάνω από τα φραντζολάκια χιαστί για χέρια
Στρογγύλεψε όσο μπορείς το πάνω μέρος και κάρφωσε τα γαρυφαλλάκια ώστε να σχηματίσεις τα μάτια
Βάλε τα λαζαράκια στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους, να φουσκώσουν καλά σκεπασμένα με μια πετσέτα για 30′ λεπτά
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o και άφησε να ψηθούν για μισή ώρα περίπου.
καλή επιτυχία – Ελευθερία Μπούτζα
Μπράβο Ελευθερία μου , για την υπενθύμιση στους παλιούς και την διάδοση στους νέους μας, όλων των παραδοσιακών μας εδεσμάτων και στοιχείων των αγαπημένων μας χωριών. Οι ρίζες μας, όπως πάντα λέμε, που με νοσταλγία πάντα θυμόμαστε….η πολιτιστική κληρονομιά μας❤️🌷