Το ποτάμι του Ασπροποτάμου η μυθολογία και η παράδοση

Το ποτάμι του Ασπροποτάμου η μυθολογία και η παράδοση

Ο Αχελώος, γνωστός κι ως Ασπροπόταμος, είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας.
Πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και συγκεκριμένα από το όρος Λάκμος (Περιστέρι), νότια νοτιοδυτικά του Μετσόβου και μετά από μια διαδρομή 220 χιλιομέτρων εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος.

Η αρχαία ονομασία του ποταμού είναι Αχελώος και πιθανότατα να προέρχεται από την ρίζα «αχ» που σημαίνει νερό και το συγκριτικό επίθετο «λώων» που σημαίνει καλύτερος.
Μία εκδοχή για το όνομα του συνδέετε με την αφρισμένη εικόνα του ποταμού κατά τους ανοιξιάτικους μήνες όταν λιώνουν τα χιόνια, ενώ άλλες με το λευκό χρώμα των χαλικιών στις όχθες του και την άσπρη λάσπη που κατεβάζει το ρεύμα του

Μυθολογία
Κατά την αρχαιότητα ο Αχελώος λατρεύονταν ως θεός και οι άνθρωποι, τρομοκρατημένοι από την ορμή και τη δύναμη των νερών του, έκαναν δεήσεις για να τον εξευμενίσουν.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, θεωρούνταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος (Γαίας). Κατά μια άλλη εκδοχή, ήταν γιος του Ωκεανού και της νύμφης Ναϊάδας. Επίσης, ήταν πατέρας των Σειρήνων και των νυμφών Καλλιρόη, Κόρινθος, Κασταλία, Δίρκη και Πειρήνη.

Ο Αχελώος ερωτεύτηκε την όμορφη Δηιάνειρα, κόρη του Οινέα της Καλυδώνας και την απήγαγε. Ο Ηρακλής στάλθηκε για να σώσει την κοπέλα και πάλεψε με τον Αχελώο, ο οποίος είχε μεταμορφωθεί σε μεγάλο ταύρο. Τον νίκησε ξεριζώνοντάς του το ένα κέρατο και ο Αχελώος, παραδεχόμενος την ήττα του, το ζήτησε πίσω. Ο Ηρακλής του το επέστρεψε ζητώντας για αντάλλαγμα το κέρατο της Αμάλθειας, κατσίκας των Θεών, που αποτέλεσε σύμβολο της αφθονίας.

Σε μια άλλη παλιά παράδοση αναφέρει πως υπήρχαν τέσσερα αδέρφια ο Πηνειός, ο Ασπροπόταμος, ο Άραχθος και ο Αώος. Τα αδέρφια ξεκίνησαν από ένα κοντινό χωριό του Μετσόβου προς τις πηγές τεσσάρων ποταμών για να ετοιμάσουν καυσόξυλα για το χειμώνα.

Το βράδυ τα αδέρφια κοιμήθηκαν μαζί στο δάσος, όμως την επόμενη ημέρα έλειπε ο Πηνειός ο οποίος το ”έσκασε” μέσα στην νύχτα προς άγνωστη κατεύθυνση. Τα τρία αδέρφια ο Ασπροπόταμος, ο Άραχθος και ο Αώος προσπάθησαν να βρουν τον χαμένο αδερφό τους με τον καθένα να ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση για να τον συναντήσουν.

Μέχρι και σήμερα τα ποτάμια αυτά ακολουθούν τη δική τους ξεχωριστή πορεία στο γεωφυσικό χάρτη της Ελλάδας τα οποία εκβάλλουν από την ίδια περίπου περιοχή.

Γεγονός είναι πως ο Αχελώος ανά τους αιώνες, έχει καθορίσει την εξέλιξη της ανθρώπινης παρουσίας και του πολιτισμού στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται.

Τα κρυστάλλινα νερά του εγκαταλείπουν τη ζεστή αγκαλιά της γης και ακολουθούν μια περιπετειώδη διαδρομή διασχίζοντας βαθιά φαράγγια και πυκνά δάση, κυλώντας κάτω από βραχώδεις ράχες και χιονισμένες κορυφές, σχηματίζοντας αφρισμένους καταρράκτες και γαλήνιες λίμνες, συναντώντας παλιά πέτρινα γεφύρια και ξεχασμένα γραφικά χωριουδάκια, ποτίζοντας καταπράσινα λιβάδια και απέραντες πεδιάδες, ξεδιψώντας άγρια ζώα και σκληροτράχηλους ανθρώπους.

‘Ολα αυτά αξίζει να τα δείτε και να τα ζήσετε προγραμματίζοντας , κορονοϊού επιτρέποντος ,μια εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη.

Share

Written by:

259 Posts

Λαογράφος - Ερευνητής
View All Posts
Follow Me :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *