Η Πίνδος και οι μύθοι για τις Δρακόλιμνες

Η Πίνδος και οι μύθοι για τις Δρακόλιμνες

Στα αρχαία χρόνια η Πίνδος είχε τη θέση ιερού βουνού αφιερωμένου στον Απόλλωνα και τις Μούσες.

Το όνομα Πίνδος το πήρε ( σύμφωνα με την Μυθολογία ) από το γιό του Μακεδόνα, Πίνδο. Ο Μακεδονας, ο ΄Ελληνας, ο Μάγνης και ο Αμφικτύωνας ήταν παιδιά του Δία ( η μία εκδοχή), του Αιόλου ( η άλλη ).

Ο Μακεδόνας λοιπόν είχε τρείς γιούς, ο ένας από αυτούς ήταν ο Πίνδος.Ηταν ο μικρότερος και ο ομορφότερος γιός. Τα αδέλφια τον μισούσαν και γύρευαν τα τον σκοτώσουν.

Ο Πίνδος, για να γλυτώσει πήγε στα βουνά και συνάντησε τον Δράκο Λύγκα, αφέντη εκείνων των βουνών. Μεταξύ τους έγινε μάχη, που κατέληξε σε ισοπαλία. Γίνανε φίλοι και κινηγούσαν μαζί.

Μια μέρα ο Δράκος Λύγκας πήγε μόνος του στο κυνήγι, διότι ο Πίνδος κοιμόταν στην σπηλιά. Τα αδέλφια του Πίνδου τον βρήκαν και τον σκότωσαν.Επιστρέφοντας ο δράκος, αναζήτησε το φίλο του και τον βρήκε νεκρό.

Ο Λύγκας έθαψε τον Πίνδο στην υψηλότερη κορυφή των βουνών και ονόμασε προς τιμήν του φίλου του όλη την οροσειρά-ΠίνδοςΑπό τα δάκρυα του δράκου, σχηματίστηκαν μικρές λίμνες, οι Δρακόλιμνες.

Ο άλλος μύθος για τις Δρακόλιμνες αναφέρει τα εξής :

Τα τρία αδέρφια μεταμορφώθηκαν σε τρεις δράκοντες. Ο ένας έπιασε το βουνό Λάκμο ( Περιστέρι ), ο άλλος την Τύμφη ( Γκαμήλα ) και ο Πίνδος τον Σμόλικα. Μεταξύ τους άνοιξαν πόλεμο, πετώντας μεγάλους βράχους, κάποτε οι άλλοι δύο κατάφεραν και σκότωσαν τον Πίνδο. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα συναντάμε λευκούς βράχους αν και η περιοχή έχει μόνο μαύρους και στη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας βλέπουμε μαύρους σε αντίθεση με τους λευκούς που έχει το βουνό αυτό

Share

Written by:

259 Posts

Λαογράφος - Ερευνητής
View All Posts
Follow Me :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *