Η Επανάσταση του 1821 στον Ασπροπόταμο – Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς Ασπροποτάμου

Η Επανάσταση του 1821 στον Ασπροπόταμο – Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς Ασπροποτάμου

Δελτίο τύπου του Συλλόγου

“Η Επανάσταση του 1821 στον Ασπροπόταμο”

Τρεις μόλις μήνες μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 υπήρξε οργανωμένο επαναστατικό κίνημα από τους αρματολούς των χωριών των Ανατολικών Τζουμέρκων (Συρράκο, Καλαρρύτες) και του Ασπροποτάμου.

Ο σκοπός των πρώτων επαναστατικών κινήσεων στον Ασπροπόταμο ήταν η αποκοπή της επικοινωνίας των στρατευμάτων του Χουρσίτ, ο οποίος αγωνιζόταν να υποτάξει τον Αλή Πασά στα Γιάννινα, με τα ισχυρά τουρκικά στρατεύματα του, που είχαν εγκατασταθεί στα Τρίκαλα.

Η αποκοπή της επικοινωνίας θα επιτυγχανόταν μέσω ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας στις διόδους που οδηγούσαν στην Πίνδο (Πύλη, Καλαμπάκα). Επακόλουθο του αποκλεισμού θα ήταν η αμφισβήτηση της τουρκικής διοίκησης στη Δυτική Ελλάδα και η ενθάρρυνση ανάλογων επαναστατικών κινήσεων σε όλη την Ήπειρο

Τάκης Κωνσταντινίδης, καθηγητής – ιστορικός

Μια άγνωστη πτυχή της τοπικής μας ιστορίας θα παρουσιαστεί σε διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση ανήμερα της Εθνικής μας Εορτής στις 7 η ώρα το απόγευμα.

Ο συγχωριανός μας κ. Τάκης Κωνσταντινίδης, καθηγητής – ιστορικός θα μας παρουσιάσει τη συμβολή των Ασπροποταμιτών στην Ελληνική Επανάσταση.

Την άκρως ενδιαφέρουσα εισήγηση μπορείτε να την παρακολουθήσετε δωρεάν ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

Share

Written by:

259 Posts

Λαογράφος - Ερευνητής
View All Posts
Follow Me :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *