Αξιέπαινη η δουλειά του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων της Νάουσας

Αξιέπαινη η δουλειά του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων της Νάουσας

Ατόφια και περήφανη η ιστορία των Βλάχων της Νάουσας, που στέκονται αγέρωχα σε αυτό τον τόπο, εκεί στους πρόποδες του Βερμίου, χτίζοντας το μέλλον τους πάνω στις ρίζες, τον Πολιτισμό και την ιστορία τους και που καταδεικνύουν ολοφάνερα την ελληνική εθνική τους συνείδηση.

Η παρουσία των Βλάχων στη Νάουσα χρονολογείται αρχικά από τον 14ο αιώνα σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες και μετά την καταστροφή της ξακουστής Βλάχικης μητρόπολης της Μοσχόπολης και των γύρω ακμαζουσών Βλάχικων οικισμών στα 1770 περίπου, είναι πλέον εξακριβωμένη η εγκατάσταση των Βλάχων στην πόλη.

Αργότερα και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα έχουμε σταδιακά εγκατάσταση νέων Βλάχικων οικογενειών κυρίως από τη Σαμαρίνα. Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων της Νάουσας, παίρνει πνοή από τη μακρόχρονη πορεία του σε αξίες και από την πολυποίκιλη δράση του, κρατώντας γερά στα χέρια του την πολύτιμη πολιτιστική του κληρονομιά.

Η βαριά κληρονομιά είναι ο πλούτος στην οποία στηρίχτηκε η εξέλιξή του μέχρι σήμερα, προσπαθώντας να τον αναδείξει σε κάθε περίσταση, κυρίως με τη δουλειά και το μεράκι των μελών και όλων των μέχρι σήμερα διοικητικών συμβουλίων του. Ο σύλλογος με την έντονη δραστηριότητά του, διαδραματίζει ρόλο στα πολιτισμικά, κοινωνικά και άλλα θέματα της ιστορικής κοινωνίας της πόλης τους, δίδοντας την ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει την Ιστορία και τη μουσικοχορευτκή παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού. Επίσης, κάνει ζωντανή την παρουσία του σε όλες τις εκδηλώσεις και τα ανταμώματα της ΠΟΠΣΒ, συμβάλλοντας αποφασιστικά, στα δρώμενα της Ομοσπονδίας.

Με συνέπεια και σεβασμό στα έθιμα και στις παραδόσεις και με το μεράκι των μελών του Δ.Σ. σε συνδυασμό με τη συγκινητική διάθεση προσφοράς των μελών του, ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Νάουσας, δημιούργησε Έκθεση Λαογραφικού Υλικού, που αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα από τις αγροτικές ασχολίες των κατοίκων του παρελθόντος, οικιακά σκεύη και εργαλεία, εικόνες, παραδοσιακές ενδυμασίες, φωτογραφικό υλικό κ.α. Τον πυρήνα του εκθεσιακού υλικού αποτελούν οι παραδοσιακές φορεσιές, ανδρικές και γυναικείες, γιορτινές, νυφικές, όλες αυθεντικές, που βγήκαν από τα μπαούλα των σπιτιών για να βρουν τη θέση που τους αξίζει στον ζεστό αυτό χώρο.

Όποιος θέλει να γνωρίσει και να μελετήσει τις ρίζες της ζωής των Βλάχων της Νάουσας, μπορεί να περιηγηθεί στην Λαογραφική Έκθεση και πραγματικά θα γευθεί σε μεγάλο βαθμό τον πλούτο που κρύβει στους κόλπους του αυτός ο Σύλλογος. Οι Ναουσαίοι Βλάχοι ξέρουν και στέκουν απέναντι στην παράδοση και τον πολιτισμό τους, με βάση τις ηθικές αξίες, που κάθε μέρα παλιώνει και κάθε μέρα ανανεώνεται, με διάφορα αισθήματα, συναισθήματα και ενδιαφέροντα αλλά πάντα με περηφάνια, γόνιμα και δημιουργικά!!!

Δείτε φωτογραφικό υλικό που μας έστειλε ο Σύλλογος με την πολύ αξιέπαινη δουλειά που έχει κάνει

Share

Written by:

259 Posts

Λαογράφος - Ερευνητής
View All Posts
Follow Me :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *