Ευεργετικός Σύλλογος Γαρδικίου

Ευεργετικός Σύλλογος Γαρδικίου

Ο Ευεργετικός Σύλλογος Γαρδικίου μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής

Περισσότερο από έναν αιώνα ζωής μετρά ο Ευεργετικός Σύλλογος Γαρδικίου – Αθαμανών «Οι Άγιοι Ανάργυροι» που ιδρύθηκε το 1904, στο Γαρδίκι με πρωτοβουλία του αείμνηστού Γαρδικιώτη δικηγόρου και βουλευτή Ντούλα Στεργιόπουλου με σκοπούς κυρίως ευεργετικούς και κοινωνικούς.

Ο Σύλλογος αυτός από την αρχή της σύστασης του προσέφερε πληθώρα υπηρεσιών στους κατοίκους του Γαρδικίου και γιόρταζε κάθε χρόνο στην 1η Ιουλίου τους προστάτες τους Αγίους Αναργύρους.

Σκοπός του Συλλόγου, ήταν και παραμένει, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, η ηθική υποστήριξη, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την κατασκευή κοινωφελών έργων στο χωριό, η προστασία των δασών, η αναδάσωση γυμνών περιοχών του χωριού, καθώς και η συμβολή στον εξωραϊσμό του.

Η παροχή βοήθειας σε άπορες οικογένειες, σε χήρες και ορφανά και γενικά σε κάθε Γαρδικιώτη που έχει άμεση και επιτακτική ανάγκη τέτοιας βοήθειας.

Επίσης η προσπάθεια προικοδότησης απόρων θυγατέρων – μελών του συλλόγου.

Από τότε έως και σήμερα, ο Σύλλογος συνεχίζει τις ποικιλόμορφες δράσεις του, με στόχο την διαφύλαξη και τη συνέχιση της ιστορίας του χωριού, ώστε οι νέες γενιές να γνωρίζουν από που προέρχονται και να αγαπήσουν τον τόπο των παππούδων και των γιαγιάδων τους.

Ψηφιοποιείται η ιστορία για να παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο Αυτό το διάστημα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομίας που διαθέτει.

Το υλικό θα έχει φωτογραφίες, βίντεο και ηχητικά αποσπάσματα και γραπτά κείμενα που αφορούν στην ιστορία του χωριού, αλλά και τη σημερινή του ζωή.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος του Ευεργετικού Συλλόγου Γαρδικίου – Αθαμανών «Οι Άγιοι Ανάργυροι» κα. Τζένη Σγούρου «σεβόμενοι τη μνήμη και την παράδοση και με τη σκέψη ότι όλα αυτά δεν πρέπει να χαθούν, οι Γαρδικιώτες προχωράμε στην ψηφιοποίηση και οπτικοακουστική καταγραφή της κληρονομιάς του χωριού μας».

Η πρόταση έλαβε το πράσινο φως από το ΚΕΝΑΚΑΠ, ενώ η Διοίκηση του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάλη, τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κώστα Μαράβα και τον διευθυντή της Π.Ε. Τρικάλων κ. Γιώργο Καρανάσιο για τη στήριξη στην όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με την κα. Τζένη Σγούρου «μέσω των νέων τεχνολογιών το Δ.Σ. αποσκοπεί στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας σε κατάσταση αναλλοίωτη στο χρόνο κα προσβάσιμη από παντού και από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο .

«Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη και να δώσουμε την ευκαιρία στις επόμενες γενιές του χωριού μας να βρουν εύκολα το ανάλογο υλικό» υπογράμμισε η κα. Σγούρου.

Σημειωτέον, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευεργετικού Συλλόγου αποτελούν επίσης ο Αθανάσιος Φυσικόπουλος, γραμματέας και μέλη οι Βασίλης Παπακώστας, Σοφία Πλεξίδα, Γρηγόρης Ντίμτσας, Παναγιώτης Μπράτσος, Τζωρτζίνα Αλεξίου, Ευτυχία Βλαχοκώστα και Χρήστος Μπατατόλης.

Τέλος, να υπογραμμιστεί ο Ευεργετικός σύλλογος έχει πάντα ενεργή συμμετοχή με παρεμβάσεις σε θέματα που αφορούν το χωριό και τους κατοίκους του και πριν δύο χρόνια ίδρυσε το λαογραφικό μουσείο στο Γαρδίκι.

Με αποτέλεσμα να βρίσκεται συγκεντρωμένη όλη η ιστορία και η πορεία του χωριού, ενώ αυτό το διάστημα ξεκίνησε η συγκέντρωση και παραδοσιακών στολών.

Πλήθος εκδηλώσεων – χειμώνα και καλοκαίρι – χορευτικές βραδιές με κλαρίνα, κοπή πίτας, εκδηλώσεις για τα παιδιά στο Γαρδίκι, αθλητικές δραστηριότητες, αναβάσεις στα γύρω βουνά του χωριού, αλλά και εκδηλώσεις για να βραβεύσουν μέλη τους, που διακρίθηκαν στις επιστήμες και τα γράμματα είναι ορισμένες από τις δράσεις που έχει υλοποιήσει ο Ευεργετικός Σύλλογος Γαρδικίου – Αθαμανών «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και συνεχίζει ακάθεκτος.

Πηγή : tv10.gr

Share

Written by:

259 Posts

Λαογράφος - Ερευνητής
View All Posts
Follow Me :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *