Το «λουλούδι του Δαρβίνου» και τα µπουµπούκια… Αλβανίας

Το «λουλούδι του Δαρβίνου» και τα µπουµπούκια… Αλβανίας

Αλωνίζουν συνέχεια τα βουνά της ∆υτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου οι Αλβανοί γείτονες και αποδεκατίζουν τις πλαγιές από το «λουλούδι του ∆αρβίνου». Αρκετά κιλά του φαρµακευτικού φυτού Primula veris, µε τις πολλές ιδιότητες και χρήσεις, κατάσχουν κάθε χρόνο οι αστυνομικές αρχές στην Ήπειρο και τη ∆υτική Μακεδονία, ενώ στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεων εκτιµούν ότι το είδος έχει εξαφανιστεί σε ποσοστό 30% από τις πλαγιές του Γράµµου.

Οι Αλβανοί µπαίνουν από παράνοµα περάσµατα της µεθορίου µε µουλάρια, άλογα και γαϊδούρια. Ξεριζώνουν το φυτό µε τα κατακίτρινα άνθη, το βάζουν σε µεγάλα τσουβάλια ή µουσαµάδες, το φορτώνουν στα ζώα και επιστρέφουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεροκάματο γι’ αυτήν τη δραστηριότητα φτάνει ως και τα 150€, ενώ στη συνέχεια το πουλούν σε συμπατριώτες τους εμπόρους που το διοχετεύουν στη γερµανική αγορά για τις µεγάλες φαρµακοβιοµηχανίες.

Φάρµακα και καλλυντικά
Το φυτό χρησιµοποιείται για την παρασκευή φαρµάκων και καλλυντικών, ακόµη και στην οινοποιία. Θεωρείται πολύτιµο χαλαρωτικό, ηρεµιστικό βότανο, και έχει αναλγητικές ιδιότητες. Κατα καιρούς σε δύσβατη και ορεινή περιοχή της Φούρκας Ιωαννίνων συλλαμβάνονται από αστυνοµικούς του Τµήµατος Κόνιτσας Αλβανοί, κυρίως που συλλέγουν αρκετά κιλά Primula veris. Μάλιστα απλώνουν τα φυτά σε µεγάλους µουσαµάδες για να αποξηρανθούν και να τα µεταφέρουν στην πατρίδα τους.

Ανέφερουμε δε ότι απαγορεύεται η αποκοµιδή, συλλογή, κοπή, εκρίζωση, κατοχή, µεταφορά δειγµάτων κάθε είδους, σε κάθε στάδιο του βιολογικού τους κύκλου. Σε µια προσπάθεια να παταχθεί η παράνοµη συλλογή της Primula veris, η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε γνωστό πως θα συνεργαστεί µε τον ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ για την εκπόνηση µελέτης η οποία θα διαπιστώσει αν µπορεί το φυτό να καλλιεργηθεί συστηµατικά στην Πίνδο.

Πειραµατικοί αγροί
Συγκεκριµένα, θα µελετηθούν οι βέλτιστες συνθήκες αναπαραγωγής, µε σπόρους και µε ριζώµατα, ενώ θα µπουν φυτά σε πειραµατικούς αγρούς και θα παρακολουθούνται η ανάπτυξη της καλλιέργειας και τα βασικά αγρονοµικά χαρακτηριστικά τους. Θα υπάρξει παράλληλα και οικονοµική µελέτη, η οποία θα συµπεράνει αν συµφέρει η καλλιέργεια του είδους και αν αποφέρει ικανοποιητικό εισόδηµα στους αγρότες.

Σύµφωνα µε τις αποφάσεις των ∆ιευθύνσεων ∆ασών, επιτρέπεται η συλλογή αρωµατικών και φαρµακευτικών φυτών ποσότητας µέχρι δύο κιλών το άτοµο, αποκλειστικά για προσωπική χρήση.

Πηγή : ethnos.gr

Share

Written by:

259 Posts

Λαογράφος - Ερευνητής
View All Posts
Follow Me :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *