Οι δρόμοι και οι σταθμοί των πραματευτάδων, δρόμοι του ελληνισμού στα Βαλκάνια (ντοκιμαντέρ Ν.2)

Οι δρόμοι και οι σταθμοί των πραματευτάδων, δρόμοι του ελληνισμού στα Βαλκάνια (ντοκιμαντέρ Ν.2)

Οι ομάδες των πραματευτάδων, τα εμπορικά καραβάνια ακολουθούσαν πανάρχαιους δρόμους της Βαλκανικής, που ξεκινούσαν από τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

Από το Βελιγράδι το διαμετακομιστικό εμπόριο συνεχίζονταν προς τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, κυρίως μέσω του Δούναβη, με ποταμόπλοια. Κατά μήκος των εμπορικών δρόμων δημιουργήθηκαν καταρχήν, εμπορικοί σταθμοί για την εξυπηρέτηση των πραματευτάδων — καραβανιών κι αργότερα μόνιμες παροικίες, που αρκετές εξελίχθηκαν σε σημαντικές ελληνικές κοινότητες.

Η κάμερα εντόπισε και παρουσιάζει σπίτια, σχολεία, εκκλησίες των ελληνικών κοινοτήτων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη δράση των Ελλήνων σε αρκετές πόλεις της πρώην Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, όπως τα Σκόπια, το Βέλες (τα παλιά Βελεσσά), το Ποζάρεβατς, το Κραγκούγεβατς, τη Νις, το Βελιγράδι.

Στο Βελιγράδι το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τις ελληνικές γειτονιές, το αρχοντικό Κίκη, το παλιό «καφενείο των Ελλήνων», το νεκροταφείο με οικογενειακούς τάφους Ελλήνων, το κάστρο και τον πύργο Νεμπόϊσα πάνω στο Δούναβη, όπου φυλακίστηκε και στραγγαλίστηκε ο Ρήγας Βελεστινλής.

Για τις περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας μιλούν ο Ιωάννης Παπαδριανός, ομότιμος καθηγητής της βαλκανικής ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Μίρολιουμπ Μανοϊλοβιτς, διευθυντής του Μουσείου του Ποζάρεβατς, κ. ά.

Σκηνοθέτης: Απόστολος Κρυωνάς
Έρευνα-κείμενα: Χρίστος Ζαφείρης, δημοσιογράφος-συγγραφέας
Μουσική επιμέλεια: Πάρις Παρασχόπουλος
Διευθυντές φωτογραφίας: Γιώργος Καραδήμος και Προκόπης Δάφνος
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Ιωάννης Παπαδριανός, ομότιμος καθηγητής της Βαλκανικής Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Όλγα Κατσιαρδή — Hering, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθυμία Γεωργιάδου — Κούντουρα, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Share

Written by:

259 Posts

Λαογράφος - Ερευνητής
View All Posts
Follow Me :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *