Ημερολόγιο Βλάχων Νομού Σερρών

Ημερολόγιο Βλάχων Νομού Σερρών

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο από τον Σύλλογο Βλάχων Ν.Σερρών “Γ.Ολύμπιος”

Οι Βλαχόφωνοι Έλληνες, πρωτοστάτησαν στην προετοιμασία και διεξαγωγή του μεγάλου αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους. Η συμβολή τους στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα αλλά και στην μετέπειτα σύσταση του Νεοελληνικού κράτους υπήρξε πολύπλευρη και καθοριστική.
Προεπαναστατικά, στα κινήματα των κλεφταρματολών συμμετείχαν ενεργά οι Βλαχόφωνοι Έλληνες.

Φημισμένοι αρματολοί ήταν ο Γιάννης Πρίφτης, ο Νικοτσάρας, ο Παναγιώτης Ζήδρος, ο Μίσιος, ο Τόσκας και πολλοί άλλοι.
Εκτός από τους κλεφτοαρματολούς εντυπωσιακή υπήρξε η συμμετοχή των Βλαχόφωνων στη Φιλική Εταιρεία.
Εξίσου ενδιαφέρουσα,ενεργός και μαζική υπήρξε η δράση τους στη διάρκεια της Επαναστάσεως του 1821 με την πολύπλευρη προσφορά του Ρήγα Φεραίου, το ολοκαύτωμα του Γ. Ολύμπιου, του Γιάννη Φαρμάκη, των Κασομούληδων και τόσων άλλων.
Δικαιολογημένα ο Edmond Belle, τονίζει ότι οι Βλαχόφωνοι ” αρχίζουν τον αγώνα της ανεξαρτησίας. Εφεξής αυτοί παρέχουν στην Ελλάδα περίφημους αρχηγούς. Οι δε Βλάχοι με τις δωρεές τους συμβάλλουν στην εξάπλωση της Μεγάλης Ιδέας….”.
Το παρών ημερολόγιο έχει ως σκοπό να αναδείξει μερικές από τις πολλές προσωπικότητες του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, που αγωνίστηκαν για να πραγματοποιηθεί το ” ποθούμενο”, μια ελεύθερη Ελλάδα. Επίσης τα τραγούδια που παρουσιάζονται, συγκαταλέγονται στον μεγάλο κατάλογο των ιστορικών τραγουδιών των Βλάχων της περιοχής των Σερρών.

Share

Written by:

259 Posts

Λαογράφος - Ερευνητής
View All Posts
Follow Me :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *