Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και θα καταλάβετε
Η σφοδρή χειμερινή κακοκαιρία που έχει κτυπήσει την πολιτεία του Τέξας, έχει προξενήσει τεράστιες ζημιές και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα πάνω από 4 εκατομμύρια κάτοικοι να μη έχουν θέρμανση. Υπάρχουν φόβοι για θανάτους από υποθερμία και δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα από χρήσεις ακατάλληλων γεννητριών, οι δε ζημιές απο το πάγωμα στην γεωργία εκτιμούνται γύρω στο ένα δισεκατομύριο δολάρια.
Οπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, μία από τις κύριες αιτίες που το ένα τρίτο σχεδόν του Τέξας δεν έχει ηλεκρισμό και θέρμανση, οφείλεται στο πάγωμα των ανεμογεννητριών που σταμάτησαν να λειτουργούν. Οι θερμοκρασίες ψύξης που επικρατούν κυριολεκτικά παράλυσαν τα αιολικά πάρκα.
Η ειρωνία είναι ότι κανείς δεν περίμενε το Τέξας να εχει πρόβλημα ηλεκτρικής ενέργειας καθώς έχει πετρέλαιο και τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου. Το Τέξας μπορούσε να επωφεληθεί κάνοντας χρήση τους τεράστιους φυσικούς πόρους που διαθέτει για τις ενεργειακές ανάγκες. Ομως, στα τελευταία χρόνια οι πολιτικόι άρχισαν να στρέφονται σε άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως οι ανεμογεννήτριες. Ενώ πριν 15 χρόνια δεν υπήρχε σχεδόν ούτε μία ανεμογεννήτρια, σήμερα είναι τόσες πολλές, που μετά το φυσικό αέριο, αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στο Τέξας και αντιστοιχούν για το 23% παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με δηλώσεις των τοπικών αρχών, μια εβδομάδα πριν έλθει η κακοκαιρία, οι ανεμογεννήτριες αναλογούσαν για το 42% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς μερικοί σταθμοί παραγωγής φυσικού αερίου έχουν σταματήσει προσωρινά την παραγωγή, λόγω χαμηλής ζήτησης ηλεκτρισμού που δημιουργήθηκε απο τον κορονοιό.
Ομως το πάγωμα των ανεμογεννητριών εδωσε τώρα αφορμές για νέες συζητήσεις για την αξιοπιστία της αιολικής ενέργειας και την εξάρτηση της για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ηδει υπάρχουν στοιχεία, ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 3.800 περιστατικά με βλάβες με τίς πτέρυγες που σταματούν να δουλεύουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για να αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας των τουρμπίνων, οι κατασκευαστές προσθέτουν όλο και μεγαλύτερες πτέρυγες στην ανεμογεννήτρια που προξενεί επιπλέον πίεση στην δομή και άλλα τμήματα της τουρμπίνας. Επίσης υπάρχουν προβλήματα με βλάβες στις γεννήτριες που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική θερμότητα και σπινθήρες που προξενουν πυρκαγιές, που για την αντιμέτωση τους απαιτούνται να προστεθούν συστήματα πυρόσβεσης. Επιπλέον κάθε χρόνο συμβαίνουν τουλάχιστον 1.200 περιστατικά με βλάβες στα κιβώτια ταχυτήτων ειδικά από προβλήματα με τα ρουλεμάν και τα γρανάζια .
Για αυτούς τους λόγους, οι ανεμογεννήτριες απαιτούν συχνή συντήρηση και επισκευές που σημαίνει υψηλά έξοδα και σταμάτημα λειτουργίας των για σημαντικά χρονικά διαστήματα. Επίσης είναι γνωστό ότι αν ο άνεμος δεν φυσά αρκετά γρήγορα οι στρόβιλοι σταματούν να περιστρέφονται καθώς οι περισσότερες ανεμογεννήτριες απαιτούν σταθερή ταχύτητα ανέμου περίπου 15 και άνω χιλιομέτρων την ώρα.
Πέραν των ανωτέρω προβλημάτων, όσοι διαφωνούν για την χρήση των ανεμογεννητριών προβάλλουν επίσης σαν λόγους την ηχορύπανση, καθώς οι τουρμπίνες προξενούν σημαντικό θόρυβο που ακούγεται σε μεγάλες αποστάσεις. Επίσης ανεμογεννήτριες καταστρέφουν την φυσική ωμορφιά των τοπίων και απαιτούν σημαντική έκταση γης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς, και σύμφωνα με εκτιμήσεις, ειναι υπεύθυνες για τον θάνατο 140.000-500.000 πουλιών κάθε χρόνο.
Ομως το πάγωμα των ανεμογεννητριών αποκτά ιδαίτερα σημασία γιατί απαιτούνται ειδικά μέτρα για την λειτουργία τους, όταν τοποθετούνται σε περιοχές που συνήθως αντιμετωπίζουν κρύες θερμοκρασίες και χιόνια. Στην Σουηδία για παράδειγμα, στις ανεμογεννήτριες προσθέτουν συστήματα αποπάγωσης, όπως στρώματα ινών άνθρακα στις πτέρυγες που θερμαίνονται αυτόματα. Επιπλέον προσθέτουν αισθητήρες για να εντοπιζουν έγκαιρα κινδύνους απο πάγωση ή θέρμαση.
Στο Τέξας που συνήθως δεν έχει προβλήματα με χιόνια και κρύο καιρό, οι τουρμπίνες μάλλον δεν έχουν συστήματα αποπάγωσης. Τώρα, για να επανεφέρουν ξανά σε λειτουργία, χρησιμοποιούν ελικόπτερα που κάνουν σπρέι στις τουρμπίνες με αντιψηκτικά.
Μολονότι τα θερμικά συστήματα προφύλαξης κατά του ψύχους είναι απαραίτητα, ανεβάζουν σημαντικά το κόστος ανεμογεννητριών. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπ’οψιν ότι, για να διατηρηθούν οι τουρμπίνες ζεστές με τα θερμικά συστήματα, έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της ενεργειακής απόδοσης των.
Καθώς νομίζω ότι ήδει έχουν εγκριθεί άδειες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Γρεβενά, σε περιοχές της Πίνδου, ελπίζω οι αρμόδιοι να λάβουν υπ’οψιν τα ανωτέρω και τα ιδιαίτερα μέτρα που απαιτούνται για κρύα κλίματα. Δεν γνωρίζω τους λόγους ή τα αναμένομενα ευεργητήματα που οδήγησαν σε αποφάσεις να τοποθετούν οι ανεμογεννήτριες, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσομε την πραγματικότητα ότι η φυσική ωμορφιά της περιοχής θα υποβαθμιστεί και ο θόρυβος και ο θάνατος πουλιών θα αποτελέσουν αναπόφευκτα προβλήματα. Ομως δεν γνώριζα για όλα τα άλλα προβλήματα που που μπορεί να υπάρξουν, που το πάγωμα των ανεμογεννητρίων στο Τέξας τάφερε στην επιφάνεια.
Φοβάμαι ότι αν τα αγνοήσομε, το όλο εργο πιθανόν να καταλήξει σε έναν καταστροφικό πανάκριβο εφιάλτη. Ολοι θέλομε να σώσουμε το περιβάλλον, αλλά σίγουρα η Πίνδος δεν έχει ανάγκη σωτηρίας απο ανεμογεννήτριες.

Δρ. Νικόλαος Α. Στεργιούλας
Διεθνής οικονομολόγος.
Έχει διετελέσει σύμβουλος σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Στο παρελθόν εχει εργασθεί στο Αμερικανικό Κονγκρέσσο και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.