Τι ήταν το σάϊσμα – Που το χρησιμοποιούσαν ?

Τι ήταν το σάϊσμα – Που το χρησιμοποιούσαν ?

Το σάισμα είναι χειροποίητο υφαντό ρούχο, κατασκευασμένο από τραγόμαλλο, δηλαδή, από γιδινό μαλλί, επεξεργασμένο στο χέρι και επεξεργασμένο στη νεροτριβή. Χρησιμοποιείτο είτε ως στρωσίδι, για την κάλυψη δαπέδου, είτε ως υπόστρωμα κρεβατιού, είτε ως πρώτη ύλη, για την κατασκευή κάπας του βοσκού.

Από σάϊσμα καλά δουλεμένο σκέπαζαν και τις τέντες αλλιώς ποράβες ή τζιαντήρες…που ήταν ο απαραίτητος εξοπλισμός για την επιβίωση των φαλκαριών κατά τις μετακινήσεις τους στη στράτα προς τα χειμαδιά το Φθινόπωρο και για “πίσω” στα χωριά την Άνοιξη!
Μέχρι την εμφάνιση των αδιάβροχων υλικών από πλαστική ύλη που σκεπάζει τις σημερινές σκηνές, αλλά και ντύνει τον άνθρωπο κατά τις βροχερές και κρύες μέρες, το σάϊσμα αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης σ’ όλο τον σύγχρονο τότε κόσμο και ήταν ίσως η βασικότερη πηγή εσόδων των τσελιγκάτων!

Επίσης, χρησιμοποιείτο στη σαγματοποιία, ως εσωτερική επένδυση του σαμαριού. Ιδιότητες: άγριο στην υφή και δυσάρεστο στην επαφή με το δέρμα, ελαφρύ, ανθεκτικό τόσο στη χρήση, όσο και σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία. Επίσης αποβάλλει το νερό και στεγνώνει ευκολότερα από άλλα υφαντά.

Τα σαίσματα των βλάχων μιας και χρησιμοποιούταν για στρωσίδια για τα χαράλια ή για βοηθητικά δεν είχαν καποια ιδιαίτερα σχέδια επάνω τους

Το σάϊσμα έχει το χαρακτηριστικό ότι δεν παίρνει εύκολα φωτιά και γι αυτό είναι καλό στρωσίδι για γύρω από το τζάκι …. αν το βρείτε πλέον σήμερα !!

Share

Written by:

259 Posts

Λαογράφος - Ερευνητής
View All Posts
Follow Me :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *