Στεφάνι Ασπροποτάμου (Σκληνιάσα)

Στεφάνι Ασπροποτάμου (Σκληνιάσα)

Το ορεινότερο χωριό του Ν. Τρικάλων, σε υψ. 1480 μ. Απέχει 75 χλμ. από τα Τρίκαλα και 25 χλμ. από το Μέτσοβο και ερημώνεται το χειμώνα

Οι 300 κάτοικοί του, κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους, μετακινούνται στην επαρχία Φαρσάλων. Στα Φάρσαλα εξάλλου μεταφέρεται και το κοινοτικό γραφείο, τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Το κλίμα του χωριού είναι ξηρό όπως συμβαίνει στους περισσότερους ορεινούς οικισμούς.

Χαρακτηριστικές οι πάρα πολλές λιθόκτιστες βρύσες που βρίσκονται εντός του οικισμού, όπως Κιάτρα, Νέστορα, Κουκουφλί κ.ά.

Πυκνά δάση με οξιές και έλατα περιστοιχίζουν το Στεφάνι, ενώ δεσπόζουν οι κορυφές Τρέ Γκάγκοτς (1.900 μ.), Μπουρλή (1.950 μ.), Στιάρπα (1.700 μ.), όπου φύεται το φυτό από τις ρίζες του οποίου παρασκευάζεται το παραδοσιακό ρόφημα «σαλέπι», Χέλι (1.900 μ.), Πάϊλτανος (2.150 μ.) και Τρίαινα (1.800 μ.). Από το Χέλι διακρίνονται το Μέτσοβο και τα Ιωάννινα. Η Στιάρπα αποτελεί πέρασμα αγρίων ζώων.

Τα περισσότερα παλαιά κτίρια έχουν καταρρεύσει. Από τα εναπομείναντα παλιά κτήρια , ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής (1770), με σκαλιστό τέμπλο και πλούσιο αγιογραφικό διάκοσμο. Πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου, οπότε γίνεται γλέντι με τη συνοδεία δημοτικής ορχήστρας στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Κεντρικό εορταστικό γεγονός αποτελεί το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου που διοργανώνεται από το Μορφωτικό Σύλλογο. Γίνονται θεατρικές παραστάσεις, αθλητικοί αγώνες και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οργανώνονται πορείες από τους κατοίκους του χωριού (ομάδες 40-50 ατόμων) σε χαραγμένα μονοπάτια, όπως επίσης και στην πανσέληνο του Αυγούστου, η οποία προσφέρεται για τέτοιου είδους δραστηριότητες

Μην ξεχάσετε να :

  • Δοκιμάστε κεμπάπ από ντόπιο κρέας.
  • Αγοράστε τυρί από παραγωγούς.
  • Επισκεφτείτε την κορυφή Χέλι και την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής.
  • Επιδοθείτε σε πεζοπορία και ορειβασία στις κορυφές Τρε Γκάγκοτς και Στιάρπα.
  • Μη χάσετε το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου και τις εκδηλώσεις του Μορφωτικού Συλλόγου.

Το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα aspropotamos.org

Share

Written by:

259 Posts

Λαογράφος - Ερευνητής
View All Posts
Follow Me :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *