Σπάνια φωτογραφία – Ιωάννης Κωλέττης

Σπάνια φωτογραφία – Ιωάννης Κωλέττης

Ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Κωλέττης απο το Συρράκο, στο λαιμό γούνα αλεπούς.

Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφία για τη νεότερη ιστορίας της Ελλάδας (από το 1842): στα αριστερά, όπως βλέπουμε τη φωτογραφία, κάθεται ο φιλέλληνας τραπεζίτης και φίλος του Καποδίστρια Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος (Jean Gabriel Eynard).

Δεν βλέπει προς τον φακό αλλά προς τον υψηλό προσκεκλημένο στο κέντρο της φωτογραφίας. Δίπλα του, η σύζυγός του Άννα, μια πολύ δυναμική γυναίκα της εποχής της, και λίγο πιο πίσω ο φίλος του ζευγαριού και ιδρυτής της Γεωγραφικής Εταιρείας της Γενεύης Henri Bouthillier de Beaumont.

Στο κέντρο της φωτογραφίας, και μάλλον όχι τυχαία εκεί, ο Έλληνας στρατηγός και πολιτικός Ιωάννης Κωλλέτης (λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού της χώρας). Στη συνέχεια η Marie de Regny (υποθέτω πως είναι στενό συγγενικό πρόσωπο, ίσως θυγατέρα, του Γάλλου ναυάρχου Henri de Rigny, γνωστού σε μας ως Δεριγνύ, πρωταγωνιστή της ναυμαχίας του Ναβαρίνου του 1827) και ακόμη ένας φίλος του Εϋνάρδου, ο Charles de Traz. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Παρίσι το 1842 και βρίσκεται στο φωτογραφικό αρχείο του Εϋνάρδου στη βιβλιοθήκη της Γενεύης,.

Share

Written by:

259 Posts

Λαογράφος - Ερευνητής
View All Posts
Follow Me :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *