Την άνοιξη η γύρη παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από δέντρα και λουλούδια, προκαλώντας αλλεργίες σε πολλούς ανθρώπους, ένας άλλος κίνδυνος ελλοχεύει: να γίνει κάποιος πιο ευάλωτος στον κορωνοϊό εξαιτίας της γύρης.
Σύμφωνα με διεθνής μελέτη με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς.
Η παγκόσμια εξάπλωση της Covid-19, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, συνέπεσε πέρυσι με μια μεγάλη εποχική έξαρση συγκεντρώσεων γύρης στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυρεόκοκκοι προσκολλώνται στον βλεννογόνο της αναπνευστικής οδού και απελευθερώνουν ουσίες που καταστέλλουν τη δράση της ιντερφερόνης. Η ιντερφερόνη είναι μία ομάδα πρωτεΐνών που κινητοποιούν το ανοσοποιητικό όταν έχει εισβάλλει στον οργανισμό ένας παθογόνος μικροοργανισμός.
Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση των ανθρώπων στην γύρη που μεταφέρεται με τον αέρα, τόσο φαίνεται να αυξάνεται η μεταδοτικότητα ορισμένων αναπνευστικών ιών, μεταξύ των οποίων και ο νέος κορωνοϊός. Η μελέτη -που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα- δείχνει ότι η αερομεταφερόμενη γύρη, μόνη της ή σε συνδυασμό με ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, μπορεί να εξηγήσει περίπου το 44% των διαφορών στην μεταδοτικότητα και εξάπλωση μεταξύ διαφορετικών περιοχών στην ίδια χώρα. Η πορεία των ημερήσιων κρουσμάτων φαίνεται να σχετίζεται με τη συγκέντρωση της γύρης στον αέρα, στις χώρες με ή χωρίς lockdown.

Η γύρη, όταν εισπνέεται και κολλάει στις μεμβράνες των αεραγωγών, εξασθενεί το αμυντικό σύστημα των πνευμόνων έναντι της λοίμωξης από τον κορωνοϊό, κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί και στους ιούς των κρυολογημάτων, με συνέπεια να διευκολύνεται ο πολλαπλασιασμός των «εισβολέων» μέσα στο σώμα. Με βάση τα ανωτέρω ευρήματα, οι ερευνητές συνιστούν στους ευπαθείς ανθρώπους υψηλού κινδύνου να φοράνε μάσκα με φίλτρο, που κρατά μακριά τα σωματίδια του αέρα, ιδίως τώρα που αρχίζει η άνοιξη και η γύρη αυξάνεται στο περιβάλλον.