Η δρακόλιμνη του Σμόλικα
Η θρυλική «αντίζηλος» της δρακόλιμνης της Τύμφης απλώνεται ανάμεσα στις μεγάλες κορφές του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, σε ένα αλπικό τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς. Η δρακόλιμνη του Σμόλικα ειναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας μετά τη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας στη Τύμφη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.160 μέτρα κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Σμόλικα (2.637 μ.). Η έκταση της κυμαίνεται από 4 μέχρι 6 στρέμματα, η περίμετρος της φτάνει τα 310 μέτρα, ενώ όπως την κοιτάει κανείς από ψηλά έχει σχήμα καρδιάς. Στα βλάχικα ονομάζεται «Λάκου-Βίνιτου» που σημαίνει γαλάζια λίμνη, ενώ μια ακόμα βλάχικη ονομασία τής είναι Ντιβερλίγκα.
Ο πυθμένας κοντά στις όχθες είναι κοκκινωπός, αλλά γενικά η λίμνη έχει γαλάζιο χρώμα κάτι που οφείλεται στο μάλλον μεγάλο βάθος της (δεν υπάρχει κάποια επίσημη μέτρηση). Η δρακόλιμνη του Σμόλικα σχετίζεται με πολλούς μύθους με κυρίαρχο αυτόν του δράκου που πολεμούσε με τον αντίπαλο δράκο της Τύμφης.
Η εκδοχή του μύθου στα χωριά του Σμόλικα αναφέρει ότι μετά από συνεχείς μάχες ο δράκος του Σμόλικα νίκησε με ένα τέχνασμα, καθώς, ενώ ο δράκος της Τύμφης πετούσε πέτρες, ο αντίπαλος του πετούσε λίθους από αλάτι, τους οποίους κατάπινε ο εχθρός του και έτσι δίψασε και ήπιε τόσο πολύ νερό που έσκασε. Οι μύθοι συνεχίζουν ακόμα πιο σκοτεινοί. Μία παράδοση λέει ότι εδώ κατοικεί το κακό πνεύμα ενός τσομπάνου, ο οποίος πνίγηκε στη λίμνη μετά από ερωτική απογοήτευση, ενώ ένας άλλος μύθος μιλάει για ένα χρυσό κριάρι που έβγαινε από τα νερά και ζευγάρωνε με τις προβατίνες των κοπαδιών, μαγαρίζοντας τα ζωντανά και όταν οι τσομπάνηδες της περιοχής προσπάθησαν να το πιάσουν το κυνήγησαν στη λίμνη όπου έπεσαν και πνίγηκαν.
Ο Κώστας Κρυστάλλης στο πεζογράφημα του για τις Δρακόλιμνες, αναφέρει για αυτή του Σμόλικα: «…το χρώμα του ύδατος της φαίνεται υποπράσινον, εμπνέον φρίκην και ανατριχίασιν. Τρέφει δε βατράχους και ιχθύς μεγάλους, μέλανας και δυσειδείς». Τα αλπικά λιβάδια και τα πυκνά δάση που διασχίζει κανείς μέχρι να φτάσει εδώ είναι από τις πιο άγριες περιοχές της Ελλάδας.
Πως θα πάτε
Για να πάτε στην δρακόλιμνη του Σμόλικα θα περπατήσετε σε μία από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές των βουνών μας. Διαλέξτε σαν σημείο αφετηρίας την Κόνιτσα. Από την Αθήνα θα φτάσετε στην Κόνιτσα, μέσω Ρίου-Αντιρρίου (510 χλμ.) και από την Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας και Εθνικής Οδού Κοζάνης-Ιωαννίνων (295 χλμ.).
Η πεζοπορία αρχίζει από διάφορα σημεία. Αρχικά από την Αγία Παρασκευή (παλιό Κεράσοβο) ξεκινάει ένα μονοπάτι με νότια κατεύθυνση, περνώντας από πανέμορφα δάση. Ένα άλλο μονοπάτι με βορινή κατεύθυνση ανεβαίνει από τις Πάδες προς την τοποθεσία Πάντε ελ Μπιζάνιο, απ’ όπου σε 1,5 ώρα περίπου φτάνει κανείς στη Μισοράχη (2.200 μ.) και λίγο μετά στη Δρακόλιμνη. Από εδώ αξίζει κανείς να ανεβεί μέχρι την ψηλότερη κορυφή (1,5 ώρα πορεία) απ’ όπου θα αντικρίσετε μια θαυμάσια θέα προς τη δρακόλιμνη.
Εάν έχετε χρόνο αξίξει να επισκεφθείτε την το Δίστρατο την Σαμαρίνα την Σμίξη αλλά και τα άλλα βλαχοχώρια των Γρεβενών και της Ηπείρου που βρίσκονται εκεί κοντά.
Μια φυσική πίστα για τους λάτρεις του παιχνιδιού
Οι τολμηροί ορειβάτες,ξεκίνησαν από το χωριό Πάδες της Κόνιτσας και τον ξενώνα Munti Smolikas και αφού επισκέφθηκαν την Δρακόλιμνη του Σμόλικα σε υψόμετρο 2,150 μέτρων, αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτοσχέδιο γήπεδο Hockey στη παγωμένη επιφάνεια της αλπική λίμνης. Δεν υπάρχει καλύτερη διασκέδαση για ένα παιχνίδι και μάλιστα στη φύση!! Η κορυφή της είναι σίγουρα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία, πηγή ξεκούρασης και ομορφιάς για τους λάτρεις της φύσης, ανεξερεύνητη ακόμα.
Δείτε το βιντεο αναρτημένο στο YouTube