Ημερολόγιο Βλάχων Βέροιας

Ημερολόγιο Βλάχων Βέροιας

Ο Σύλλογος από την ίδρυσή του εκδίδει ανελλιπώς, κάθε χρόνο, Ημερολόγιο , που αποτελεί ιστορική μαρτυρία πτυχών της βλάχικης ζωής, και δεν είναι λίγοι αυτοί που κρατούν στο αρχείο τους ως ντοκουμέντα όλα τα Ημερολόγια.


Αν μελετήσει κάποιος τα Ημερολόγια, θα αντλήσει πληροφορίες για την ιστορία και τη γλώσσα των Βλάχων, για τη διασπορά των Βλάχων στα Βαλκάνια και τη σημερινή τους πραγματικότητα, για τις επαγγελματικές ασχολίες (κτηνοτροφία, κιρατζιλίκι, εμπόριο) των Βλάχων στην ιστορική τους πορεία και για επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν, για το γάμο , τα έθιμα και τις γιορτές των Βλάχων, για τις φορεσιές και τη Βλάχα γυναίκα, για τους Βλάχους ευεργέτες στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη, για τους αδελφούς Μανάκια και το Ρήγα Φεραίο, για την κατάσταση της βλάχικης γλώσσας σήμερα και τις προοπτικές προστασίας της σε πλαίσια εθνικά και Ευρωπαϊκά, και πολλά άλλα θέματα που αφορούν στους Βλάχους.

Η εμπειρία από την έκδοση και κυκλοφορία των Ημερολογίων καταδεικνύει ότι αυτά από τη μια αποτελούν βασική ετήσια πηγή εσόδων για το Σύλλογο και από τη άλλη συμβάλλουν στην εκλαΐκευση της επιστημονικής γνώσης που αφορά στους Βλάχους.

Ο ιστοχώρος vlaxoxoria.gr ευχαριστεί τον Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Βέροιας για την αποστολή του ετήσιου Ημερολογίου που εκδίδει ο Σύλλογος.

Ειδικά για το Ημερολόγιο του 2021 μας δήλωσαν τα εξής

Γιορτάζουμε φέτος τα διακόσια χρόνια από την επίσημη έναρξη της Επανάστασης του 1821. Χρονιά περίσκεψης, αναστοχασμού και εθνικής αυτογνωσίας. Το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, με αφορμή αυτό το γεγονός, κυκλοφόρησε ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, αποτέλεσμα μιας πολύ προσεγμένης δουλειάς, για το νέο έτος 2021, με θέμα «Αρματολισμός και Βλάχοι/ArmatoljishiArmãnlji».

H επιλογή του θέματος αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον αγώνα όλων εκείνων των ανώνυμων και επώνυμων, οι οποίοι πριν, στη διάρκεια αλλά και μετά την Επανάσταση του 1821 συνέβαλαν στην απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό της ελληνικής γης, και ειδικότερα των βλαχόφωνων κλεφταρματολών και αγωνιστών που από τα πρώτα χρόνια της τουρκικής κατάκτησης – όπως φαίνεται από τις ιστορικές πηγές -πολέμησαν ασυμβίβαστα τον κατακτητή και πρωταγωνίστησαν στην ελληνική Επανάσταση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιστορικός Παπαρηγόπουλος.

Τα κείμενα και η ιστορική έρευνα είναι του Τάκη Γκαλαΐτση, ενώ το λαογραφικό και φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από το Αρχείο του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας. Οι σχετικές λογοτεχνικές αναφορές αφορούν στον Παλαμά, στον Σολωμό, στον Ελύτη, στον Εγγονόπουλο και στον Μακρυγιάννη. Το εξώφυλλο κοσμεί ο εμπνευσμένος από την ελληνική επανάσταση ζωγραφικός πίνακας (1853) του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η έξοδος του Μεσολογγίου», ενώ στις τριάντα εσωτερικές σελίδες ενυπάρχουν πίνακες σχετικοί με την Επανάσταση του Ε. Ντελακρουά (E. Delacroix), του Ν. Γύζη, του Θ. Βρυζάκη, του Λουδοβίκου Λιπαρίνι, του Ντονάτο Φραντσέσκο Ντε Βίβο, του Henri Decaisne, του Θεόφιλου, του Γ. Μαργαρίτη, του Peter von Hess, του L. Muller, του Ary Scheffer, καθώς και παλιές φωτογραφίες των Αδελφών Μανάκια.

Το Ημερολόγιο αυτό, στο εύχρηστο σχήμα των τελευταίων ετών, αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο, βασισμένο σε ποικίλες πηγές από την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, με λαογραφικό υλικό αντλημένο από το λαϊκό πολιτισμό μας, την Ιστορία και τα Γράμματά μας, αναδεικνύει μια άλλη πτυχή της προσφοράς των Βλάχων στον τόπο, τον κλεφταρματολισμό, και γι’ αυτό αξίζει η έκδοση αυτή να κοσμεί κάθε σπίτι, όχι μόνο των Βλάχων αλλά κι όλων των πολιτών της Ημαθίας.

Εκτιμώντας την κρίσιμη υγειονομική κατάσταση και ακολουθώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η διακίνηση του φετινού Ημερολογίου θα γίνει παίρνοντας υπόψη το παραπάνω πλαίσιο. Μπορείτε να προμηθευτείτε το Ημερολόγιο τηλεφωνώντας στο Προεδρείο και τα μέλη του Δ/Σ του Συλλόγου:

Πίσκο Δημήτρη : 6982351675
Τσίρη Γιώργο : 6972236410
Γιάννη Κύρτσο : 698 736 6249
Τασούλα Αναστασίου : 697 560 5904
Πίσκου Τασούλα : 6988286199
Χριστίνα Καραγιάννη : 697 178 7051
Επίσης: Γραφικές Τέχνες: 23310 20796

Share

Written by:

259 Posts

Λαογράφος - Ερευνητής
View All Posts
Follow Me :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *