Αρχές Επιβίωσης στο βουνό για παιδιά και γονείς

Αρχές Επιβίωσης στο βουνό για παιδιά και γονείς

Μπορεί λόγο Covid 19 να έχουν σταματήσει οι εξορμήσεις μας στα βουνά αλλά καποια στιγμή θα αρθούν οι απαγορεύσεις και όλοι “σκασμένοι” από την κλεισούρα μας σχεδόν ένα χρόνο τώρα θα “ανοίξουμε φτερά” και σίγουρα πολλοί από μας “θα ξεχυθούμε στα χωριά στα δάση και στα βουνά μας” να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο που μας στέρησε η πανδημία.

Καλά θα είναι από τώρα να ξαναθυμηθούμε μερικές αρχές επιβίωσης στο δάσος.

Τα vlaxoxoria.gr απευθυνθήκαν στους κατάλληλους ανθρώπους για να μας δώσουν αυτές τις συμβουλές.

Ρωτήσαμε λοιπόν τον Απόστολο Διανέλλο ιδιοκτήτη και οδηγό βουνού του γραφείου Οικοτουρισμού της Βόρειας Πίνδου τί θα πρέπει να γνωρίζουμε όταν βρισκόμαστε σε δασοσκεπή περιοχή με την παρέα μας ή με την οικογένεια μας.

Συμβουλές επιβίωσης για γονείς και παιδιά σε δασοσκεπή περιοχή .

Όταν επισκέπτεστε ή κινήστε ή κατασκηνώνετε σε δάσος με παιδιά είναι καλά να τα έχετε πάντα στο οπτικό σας πεδίο, κάτι που πολλές φορές δεν είναι εύκολο , εάν όμως για κάποιο λόγο τα παιδιά χαθούν, μετά από αντίστοιχο περιστατικό αγνοουμένων παιδιών στην Αμερική, αποφασίστηκε σε όλα τα σχολεία ή στις σχολές βουνού, επιβίωσης κλπ να ενημερώνουν ώστε να θυμούνται γονείς και παιδιά 3 σημαντικές λέξεις που ζώσουν ζωές

ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝΔΡΟ .

Εάν απομακρυνθεί κάποιος και χαθεί από την ομάδα του μέσα σε δάσος, το καλύτερο είναι μόλις καταλάβει ότι χάθηκε ή τα παιδιά δεν βλέπουν ή δεν ακούν τους γονείς τους να παραμείνουν στο σημείο που χάθηκαν .

Όταν καταλάβουν οι γονείς ή η ομάδα ότι κάποιος χάθηκε, θα ψάξουν γύρω γύρω ή πίσω προς την διαδρομή και σε 50μ σε 100μ θα βρούνε τον αγνοούμενο, εάν όμως ο αγνοούμενος συνεχίζει να κινείται ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ το πιο συνηθισμένο είναι να απομακρύνεται από τον χώρο κατασκήνωσης ή την διαδρομή και να είναι πλέον δύσκολο να εντοπιστεί από τους γονείς ή τις ομάδες διάσωσης .

Αγκαλιάζουμε ένα δένδρο, τα παιδιά θα το έχουν φίλο, θα του μιλάνε, με αυτό το φίλο θα κλαίνε αλλά είναι το καλύτερο σενάριο να βρεθούν στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Ενημερώστε τα παιδιά σας, τους γονείς σας, τους φίλους σας, το σχολείο . Εάν πρέπει να διανυκτερεύσουν πρέπει υποχρεωτικά πριν πέσει το σκοτάδι να κατασκευάσουν με υλικά από το δάσος μία ατομική καλύβα επιβίωσης για λόγους υποθερμίας , αυτό όμως είναι ένα άλλο σενάριο .

Θα μπορούσε κάλλιστα η άνω συμβουλή να λειτουργεί και σε ένα πολυκατάστημα .

Απόστολος Διανέλλος 6977772542.

Share

Written by:

259 Posts

Λαογράφος - Ερευνητής
View All Posts
Follow Me :

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *