Περίοδος ως το 1980.Την Κυριακή όλοι οι Μπρεαζιώτες άντρες και γυναίκες πήγαιναν στην εκκλησία πάντα ντυμένοι με τις βλάχικες παραδοσιακές στολές .Μετά την εκκλησία έπιαναν χορό στη αυλή της Μπαρέκας.
Το απόγευμα ντυνότανε araki ,μεταμφιεζόμενοι όπως ήθελε ο καθένας και συγκεντωνότανε για χορό παλι στην Μπαρέκα. Το βράδυ στο σπιτι φτιάχνανε την haska με το αυγό .Στο τραπέζι και στις επισκέψεις στα συγγενικά σπιτια ακολουθούσε η το έθιμο της αλληλοσυγχώρεσης. Κατόπιν όλοι πήγαιναν στις φωτιές στην Μπαρέκα, στην Μπούφα και στον Αηλιά. Υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός για το ποια φωτιά foku είχε περισσότερο κόσμο. Στην φωτιά καίγονταν πάντα κέδρα.
Ο χορός γύρω από την φωτιά γινότανε πάντα τραγουδώντας με το στόμα. Περίοδος μετά το 1980.Αφου προηγήθηκε, για λόγους που δεν είναι του παρόντος ,η εγκατάλειψη των Εθίμων αυτών ,έγινε προσπάθεια αναβίωσης και επικαιροποίησης των δρώμενων. Έτσι λοιπόν μετά το 2000 επανήλθαν οι φωτιές ,αρχικά στο arburi και μετά στην πλατεία Καραγατσια. Μεζέδες ,κρασί ,χορός ,μεταμφιέσεις, πυροτεχνήματα όλα προσφορά των κατοίκων, της κοινότητας και άλλων χορηγών. Επανήλθαν οι μεταμφιέσεις μετά τον Εκκλησιασμό και ο χορός στην Μπαρεκα.
Στην φωτιά το γλέντι κρατούσε μέχρι το πρωί με μεγάλη συμμετοχή των ντόπιων ,αλλά και πολλών επισκεπτών από την Βασιλίτσα.Τα κέδρα αντικαταστάθηκαν με τα ξύλα . Αυτό γιατί τα καιόμενα αγκάθια των κέδρων έκαιγε τα μπουφάν και γενικά τα ρούχα των συμμετεχόντων. Μετά το 2003 καθιερώθηκε από την Κοινότητα η φασολάδα, ο χαλβας ,το κρασί ,ο χορός, την Καθαρή .
Δευτέρα στην πλατεία Καραγάτσια Η συμμετοχή ήταν καθολική με τους ντόπιους αλλά και τους πολυάριθμους επισκέπτες να γλεντούν μέχρι αργά το απόγευμα. Θεωρώ μεγάλη υποχρέωση να τονίσω την εθελοντική προσφορά ολων των χωριανών ,της ΚΕΤΠΑ Διστράτου καθώς και των χορηγών.
Αυτά τα ολίγα. Καλές Αποκριές με υγεία πάνω απ όλα.
Κώστας Παγανιάς (Πρώην Κοινοτάρχης Διστράτου)